Online privacy bescherming
 

Privacy
SailingIssues “dry.” domain Atheism & Religion Open source Linguistics Privacy                          

Bescherm uw privacy online    

U kunt uw privacy online het beste beschermen met de Firefox browser.
  1. Vink "Websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden" aan → Firefox>Voorkeuren>Privacy Tab.
    Voorts, zorg dat "Cookies van derden accepteren" niet aangevinkt is. Tenslotte, bij "Bewaren totdat:" kiezen voor "ik Firefox afsluit".
  2. Ghostery add-on in options General Tab     a) vink aan auto-update     b) select all 3pes     c) select all Cookies
    Advanced Tab vink alles aan onder "Performance options". Uw browser is meteen een stuk sneller.
    Belangrijk: zet GhostRank in options General Tab juist NIET aan!
  3. startpage.comGa naar www.startpage.com - Startpage geeft dezelfde resultaten als Google -
    en kies HTTPS install en zet Startpage bovenaan via "zoekmachines beheren | manage search engines".
    Vaak wordt ook DuckDuckGo genoemd als een Google alternatief, maar dat is gevestigd in Pennsylvania en valt onder the Patriot Act.
    Startpage daarentegen zit in Zeist!
  4. Firefox geolocatie uitzetten:
    Type about:config in de adresbalk en druk op enter (negeer mogelijke waarschuwing) en verander de geo.enabled waarde van true naar false d.m.v. dubbelklikken.
  5. Videobellen: Zowel Firefox en Chrome ondersteunen videobellen d.m.v. WebRTC, zodat Skype gelukkig niet meer nodig is. Skype is namelijk eigendom van Microsoft die volop meeluistert en al uw gesprekken opslaat, zowel transcripties als beeld/geluid!

    Met WebRTC kunt u rechtstreeks via de browser een p2p videoverbinding opzetten en bestanden delen. Een account is niet nodig: open en stuur een kanaal (per e-mail) aan diegene(n) die u wilt uitnodigen → DEMO.
  6. Sociale media: In plaats van FaceBook, Google+ en Twitter is er het superveilige Diaspora* .
    Echter als niemand van u vrienden op dit netwerk zit is het weinig “sociaal” natuurlijk ☺
  7. Uw eigen WLAN - Wireless Local Area NetworkKies voor uw eigen draadloos netwerk (WLAN) de beste versleuteling: namelijk WPA-2 en géén WPA-1 of WEP. Omdat de naam (SSID) van uw draadloos netwerk gebruikt wordt in de WPA-2 versleuteling is het verstandig de fabrieksinstelling te wijzigen, en wel zo dat de naam niet makkelijk te herleiden is naar uzelf: dus geen “Schoolstraat 4” of “Fam.Jansen”. Tenslotte kan WiFi sniffing door Google cum suis worden voorkomen door “_nomap” achter uw SSID te plakken.
  8. Tor Browser Bundle (anoniem surfen met Firefox) is zeer eenvoudig te installeren en heeft als enige nadeel het wat trager laden van de pagina's.
    Een USB stick met daarop het besturingssysteem Tails (Debian + Tor) is nog veiliger.
  9. Encryptie van E-mail is niet eenvoudig te gebruiken en werkt (daarom) matig of niet met gmail/hotmail, hetgeen google en microsoft ook niet zouden willen natuurlijk. E-mail versleuteling werkt echter uitstekend met o.a. Thunderbird + Enigmail add-on.
  10. Naast het versleutelen van de inhoud van e-mails is ook een volstrekt anoniem e-mail adres via tormail.org mogelijk.
    Deze verborgen (want namelijk via .onion) IMAP, POP3, SMTP én webmail dienst is te vinden op jhiwjjlqpyawmpjx.onion, welke alleen te bereiken is via het Tor netwerk.
    Tormail kan ook geheel geïntegreerd worden in Thunderbird m.b.v. de TorBirdy add-on.

    Voor klokkenluiders, dissidenten, etc. is er ook AdLeaks om de pers anoniem te benaderen.
  11. In plaats van betalen met Paypal, Visa, Mastercard, iDEAL etc., kan het ook anoniem met Bitcoins (cryptografisch geld, feitelijk cash geld maar dan online).
    Hoewel u met Paypal veiliger bankiert dan met iDEAL, geeft Paypal wel uw transacties door aan de Amerikaanse overheden.
  12. Om malware, keyloggers, identity theft/identiteitsfraude, etc., te voorkomen is het zeer verstandig om geen Windows 7, 8, Vista en al helemaal geen Internet Explorer browser te gebruiken.
    Veel veiliger is een GNU Linux besturingssysteem, bijvoorbeeld Kubuntu. Ook handig tegen het kwalijke vendor lock-in.

     NB de NSA heeft direkte en volledige toegang tot uw Microsoft computer via hun eigen "backdoor". 
  1. Eigen domein - www.uwnaam.nl - is een zeer goedkope oplossing voor de privacy issues van Google, Microsoft, Yahoo, Apple, Facebook, Twitter c.s.
    Een eigen domein kost slechts € 6,99 per jaar en is eenvoudig af te schermen m.b.v. een wachtwoord en een robots.txt bestand.
  2. Goede wachtwoorden zijn cruciaal!
    Een sterk wachtwoord bevat geen naam of woord uit een woordenboek, en wél @^+#-$_%ß enzovoort, hoofdletters én getallen, bijv:
    MdYi9!jo&rp wat een acroniem (eigenlijk initiaalwoord) is van:
    Mijn dochter Janne is 9 jaar oud en rijdt paard
    Het is verstandig om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken: Vervang de “Y” van Janne door een "G” voor Gmail of een “F” voor FaceBook…
  3. Zeker wanneer derden fysieke toegang tot uw smartphone of laptop kunnen krijgen (bij diefstal of verlies) is versleuteling van de harde schijf/SSD met TrueCrypt Windows GNU Linux Apple aan te bevelen, hiermee is ook Plausible Deniability mogelijk.
  4. Pas op met al of niet gratis draadloze netwerken; de zogeheten WiFi hotspots (WiFi is de commerciële naam voor een WLAN).
    Free WiFi Hotspot
    Vraag op de bewuste locatie na wat de exacte naam is van het draadloze netwerk voor u inlogt en pas extra op met gratis/open netwerken, want kwaadwillenden kunnen heel eenvoudig een “nep hotspot” opzetten dat bij een betrouwbare locatie lijkt te horen.

    WiFi Hotspot Gebruik via een hotspot geen creditcard en wissel extra vaak van wachtwoord voor bijvoorbeeld uw e-mailpostbus. Ook het gebruik van een computer in een internetcafé is niet veilig. Er is immers geen zicht op de beveiligingsmaatregelen die de eigenaar van de computer heeft genomen: Consumentenbond over WiFi hotspots en veiligheid tips.
    Gebruik de HTTPS Everywhere add-on voor Firefox om met een beveiligde verbinding te surfen.
  5. Teksten in plaatjes zijn voor de NSA, de GCHQ, etc. te verhullen met deze lettertypes omdat OCR (Optical Character Recognition) software hierover struikelt.
    Deze techniek werkt in JPG of PNG en zelfs ook in PDF indien de letters in vector zijn omgezet en de lettertypes niet zijn mee verzonden.
  6. De RFID chips in bankpassen, creditcards, OV chipcards, paspoorten, etc. kunnen op meters afstand worden uitgelezen door kwaadwillenden.
    Een eenvoudig bescherming is een kooi van Faraday als portemonnee.
  7. Binnenkort komen enkele interessante (niet Google of Apple) smartphones op de markt die geheel opensource zijn, waaronder:

Google/Gmail/Android, Microsoft/Hotmail/Live, Apple/iPhone, Twitter, LinkedIn, Facebook, Whatsapp, etc.,
verdienen miljarden met het verzamelen van uw persoonlijke gegevens.
DO NOT FEED !

 

E-mail:
E-mail:
Books·charts Sitemap| A-Z Contact RSS| Charterguide
6 augustus 2013
    © 2000 – 2013 Diederik Willemsen | E-mail me
Site map | A-Z index | Register

 RSS XML Feed | | Level AA conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0 | |